Takip Kesinleştikten Sonra Haciz İşlemleri

Takip Kesinleştikten Sonra Haciz İşlemleri

Takip Kesinleştikten Sonra Haciz İşlemleri

 

 Alacağını borçludan vadesinde tahsil edemeyen alacaklı, alacağını tahsil edebilmek adına cebri icraya başvurur. İcra daireleri aracılığıyla icra takibi başlatan alacaklı borçluya ödeme emri gönderir. Bu ödeme emrinden sonra borçlu borca itiraz süresinde itiraz etmezse borç kesinleşir ve alacaklı alacağını tahsil etmek adına haciz işlemlerine başlayabilir.

 

 Bahsedilen bu haciz işlemleri borçlunun sahip olduğu taşınır ve taşınmaz mallara el konulup paraya çevrilmesi ile gerçekleşebileceği gibi borçlunun maaşına haciz, banka hesaplarını bloke etme tarzında da gerçekleşebilir.

 

Takip Kesinleştikten Sonra Haciz İşlem Türleri

 

 Kesinleşen bu icra takibi sonrasında alacaklının veya alacaklının vekalet verdiği avukatın yapacağı haciz işlem şekilleri şunlar olabilecektir:

 

  • Haciz işlemleri sırasında borçlunun T.C kimlik numarası biliniyorsa işler çok daha rahat şekilde halledilebilecektir. Ancak borçlunun T.C kimlik no’su bilinmiyorsa öğrenmek için yollar vardır. Bu T.C kimlik numarası ile UYAP sistemi üzerinden borçluya ait taşınır ve taşınmaz sorgulaması yapılabilir ve borçluya ait mal var ise üzerinde haciz işlemleri başlatılabilir.

 

  • Yine UYAP sistemi üzerinden borçlunun SGK kaydı olup olmadığına bakılır. Var ise aktif çalıştığı yere resmi yazı (müzekkere) yazılarak borçlunun maaşının ¼ üne haciz konulması talep edilir. Borçlunun rızası halinde maaşın tamamına da haciz konulabilir.

 

  • Bankalara müzekkere yazılarak borçluya ait hesabın bulunması halinde bu hesaplardaki paranın takipteki borç kadarının alacak için aktarılması talep edilebilir.

 

  • Borçlunun ev veya iş yeri adresi biliniyorsa haciz talimatı alarak bu yerlerdeki mal veya eşyalar için haciz işlemi gerçekleştirilebilir.

 

Takip Kesinleştikten Sonra Haciz İşlemleri İle Alacağın Tahsili

 

 Takip kesinleştikten sonra haciz işlem türleri başlığı altında takibi kesinleşmiş alacağın haciz işlem türlerini saydık. Bu sayılan haciz işlem türleri ile bir alacaklının alacağını tahsil etmesi mümkündür. Ancak yine de uyarmak gerekir ki alacaklıları, yapılacak hukuki işlemler ve hukuki süreç profesyonel takip gerektirmektedir. Üstelik İcra İflas Kanununda sayılan hacze kabil mallar ve hacze kabil olmayan mallar farklılık göstermektedir ve uygulamada sıkıntı yaratmaktadır. Bundan dolayıdır ki alacaklıların alacağını tahsil edebilmeleri adına alanında deneyim sahibi avukatların yer aldığı İcra İflas Departmanı ile  Proaktif Hukuk Danışmanlık ve Avukatlık Bürosu olarak tavsiyemiz icra iflas hukuku alanında mevzuata hakim deneyimli avukatlarla çalışılması gerektiğidir.


Bu Makaleyi Paylaş