Tapudaki Haciz Nasıl Kaldırılır?

Tapudaki Haciz Nasıl Kaldırılır?

Tapuya Haciz Koymak Nedir?

 

 Alacaklı borcunu borçludan vadesinde tahsil edememiştir ve alacağını alabilmek için vadesi geçmesi şartıyla cebri icradan faydalanır. Bu faydalanma nasıl olur peki?

 

 Alacaklı icra dairesi aracılığıyla alacağı için bir takip başlatır. Alacağı için icra dairesi aracılığıyla borçluya ödeme emri gönderir. Bu hukuki işlemlere rağmen borçlu borcunu ödememeye devam ederse alacaklı, borcu için borçlunun taşınır ve taşınmazlarını haczettirme hakkına sahip olacaktır.

 

 Alacaklının uygulayacağı haciz şerhi, borçlunun sahibi olduğu taşınır ve taşınmaz üzerinde borçlunun satış işlemi yapmasını engelleyecektir. Haciz şerhini icra takibini yapan avukatınız aracılığıyla ilgili icra dairesinden talep edip ilgili tapu müdürlüğüne bu talebi bildirmeniz gerekmektedir.

 

 Gerçekleştirilecek haciz işleminin devamındaki satış ile de borçlunun sahibi bulunduğu taşınır ve taşınmazları paraya çevirilerek alacaklının alacağına kavuşması sağlanır.

 

Tapuya Haciz  Nasıl Konulur?

 

  Tapudaki taşınmazlar üzerine haciz işlemi ancak alacaklının açtığı icra takibinin kesinleşmesinden mümkün olabilir. Bu kesinleşme alacaklının başlattığı icra takibine borçlu tarafından itiraz edilmemesi yahut itiraz sonucu davanın alacaklı lehine sonuçlanması ile mümkündür.

 

 Kesinleşen icra takibi ile alacaklı veya alacaklının vekili avukat icra müdürlüğünden borçlunun üzerine olan taşınır ve taşınmazlar için haciz şerhi koydurulmasını talep eder. Talebi kabul eden icra müdürlüğü ilgili tapu müdürlüğüne müzekkere yazarak tespit edilen taşınır veya taşınmaza haczin işlenmesini ister.

 

 Bu işlemler neticesinde borçlu sahibi olduğu taşınır veya taşınmaz mal üzerinde satış işlemi gerçekleştiremez. Alacaklı da haciz işlettiği malı paraya çevirerek alacağını tatmin edebilir.

 

Tapudaki Haciz Nasıl Kaldırılır?

 

 Haczin tapudan kalkabilmesi için iki yol vardır. Bunlar, haczin kalkmasını ya alacaklı ya da alacaklının avukatı talep edecektir veya haczin kalkması İcra İflas Kanununda belirtilen sürelerin geçmesiyle mümkün olacaktır.

 

 Haczin kalkmasını alacaklının talep edebilmesi için borcun borçlu tarafından sonlandırılması ya da borçlunun borcunu ödeyeceğine dair taahhüt vermiş olması gerekmektedir.

 

 Alacaklı veya alacaklının vekili ilgili icra dairesine yönelteceği haczin fekki talebi (haczin kaldırılması talebi) ile tapudaki haczin kaldırılmasına vesile olabilir.

 

İkinci yol olan kanuni sürelerin dolması daha doğru bir şekilde ifade edecek olursak İcra İflas Kanunu haczedilen mallar üzerinde alacaklıya belli bir süre içerisinde bu malları paraya çevirmesini söylemiştir. Bu süre taşınırlarda 1 sene taşınmazlarda 2 senedir. Bu sürelerin dolması ile haciz kendiliğinden kalkacaktır. Ancak alacaklı veya vekilinin yeni bir talebi ile haciz yenilenebilecektir.

 

 Tapudaki haczin hem alacaklının talebi ile hem de kanuni sürelerin dolması ile kaldırılması esasında sürecin karmaşıklığı ve sürekli yapılan hukuki işlemlerin takibini gerektirdiği için hem borçlu hem de alacaklı açısından bu süreçte İcra İflas Hukuku alanında organize çalışan uzman avukatları, takip ve istihbarat personelleriyle müvekkillerinin menfaatini koruyup gözeten bir Hukuk Bürosuyla çalışmaları gerekmektedir.


Bu Makaleyi Paylaş