Ticari Sırların Hukuki Olarak Korunması

Ticari Sırların Hukuki Olarak Korunması

Ticari Sır Ne Demektir?

 Ticari sır, bir ticari işletme yahut şirketlerin faaliyet alanı ile ilgili sadece belirli sayıdaki mensup olanlar ve diğer görevliler tarafından bilinen, bu kişiler tarafından elde edilebilen, rakiplerince bilinmemesi istenen aynı zamanda üçüncü kişilere ve kamuya açıklanmaması gereken işletme ve şirketi ait ekonomik hayattaki başarısı için büyük önemi olan; iç kuruluş yapısı ve organizasyonu, iktisadi,mali,kredi ve nakit durumu, faaliyet stratejisi, imalatının teknik özellikleri, hammadde kaynakları, fiyatlandırma politikaları,pazar payları, pazarlama taktikleri ve masrafları, toptancı ve perakendeci müşteri potansiyeli ve ağları, izne tabi olan veya tabi olmayan sözleşmelerine ilişkin bilgi, belge, elektronik ortamdaki kayıt ve verilerden oluşmaktadır.

Yani;

  • iç kuruluş yapısı ve organizasyonu,

  • araştırma ve geliştirme çalışmaları

  • mali, iktisadi, kredi ve nakit durumu

  • hammadde kaynakları

  • faaliyet stratejisi,

  • imalatının teknik özellikleri,

  • pazarlama taktikleri ve masrafları,

  • fiyatlandırma politikaları,

  • toptancı ve perakendeci müşteri potansiyeli ve ağları,

  • izne tabi veya tabi olmayan sözleşme bağlantılarına ilişkin bilgi, belge, elektronik ortamdaki kayıt ve veriler ticari sırı oluşturmaktadır.

 

Ticari sırrın birçok tanımı yapılmakla birlikte genel bir tanım yapılamaz.Uluslararası sözleşmelere baktığımızda yahut diğer ülkelerin tanımlarına bakıldığında çeşitlilik göstermektedir.Genel olarak; ticari olarak bir değer ifade eden ve genel olarak bilinmeyen ve ayrıca kolaylıkla elde edilmesi mümkün olmayan, sırrın sahibi tarafından gizli kalması istenen ve bu sayede sahibine rekabet üstünlüğü sağlayan her türlü bilgi ticari sır olarak kabul edilmiştir.

Ticari Sır Kavramının Unsurları Nelerdir?

  1. Bilginin Ticari Olarak Bir Değer İfade Etmesi

  2. Bilginin Genel Olarak Bilinmemesi

  3. Bilginin Gizli Tutulması İradesi

  4. Bilginin Rekabet Üstünlüğü Sağlaması

  5. Bilginin Kolay Ulaşılabilir Olmaması

  6. Yardımcı Unsur Olarak Yatırım

 Bilginin sınırlama ve engelleme olmaksızın internet ortamında yayınlanması artık bilgiyi kamuya açık hale getirir ve dolayısıyla sır niteliğini ortadan kalkmış bir bilgi haline getirir.

 İnternet üzerinden bu bilgiyi edinen kişiler, bilgi herkese açık bir şekilde internet ortamında yayınlandığı için bu bilginin gizli tutulması gerektiğini bilemezler ve bilebilecek durumda değildirler.

Ticari Sır Kapsamı Nedir?

Teknik üretim sırlarınım,  kimyasal formüllerin,üretim yöntemlerinin, kalite kontrol usul ve yöntemleri ve araştırma geliştirme planlarının  ticari sır olduğu kesindir.Ayrıca bunlara ek olarak  maliyet bilgileri,müşteri listeleri, geleceğe yönelik stratejik planlar, pazarlama stratejileri de duruma göre ticari sır olarak görülebilir.

Ticari Sırların Hukuki Korunması Nasıl Olur?

Ticari sır koruması dediğimizde karşılaştırmalı hukuka baktığımızda iki temel eğilim görülmektedir.Başta ABD’nin yer almış olduğu bazı ülkelerde ticari sırrın korunması konusu ayrı bir yasa ile düzenlenirken çoğunluğu oluşturan ve Türkiye’nin de içinde olduğu diğer ülkelerde ise konu, ayrı bir düzenleme konusu yapılmaksızın haksız rekabet kavramı kapsamında değerlendirilir.

Dolayısıyla TTK hükümlerinde ki haksız rekabet için;

- müstahdemleri, vekilleri veya diğer yardımcı kimseleri

- iğfal ederek,

-  müvekkillerinin veya  istihdam edenin

- imalat ve ticaret sırlarını,

- açıklatmak veya

- ele geçirmek haksız rekabet oluşturur.

 Bu kapsamda baktığımızda ticari sırrın öğrenildiği kişilerin geniş tutulmuş olması, hatta özellikle diğer yardımcı kimseler ifadesi karşısında, hükmün, ticari sır hakkında bilgi sahibi olan ve ticari sır sahibi işletme veya kişi ile herhangi bir şekilde ilişkisi olan hemen herkesi kapsadığı söylenir.  

Aynı zamanda haksız rekabet;

-Hüsnüniyet kaidelerine aykırı bir şekilde,

-Elde edilen veya öğrenilen

-Bir sır olmalı ve

-Bu sırdan haksız yere yararlanılmalı veya,

-Bu sır başkalarına yayılmalıdır.

TTK  maddesi bu anlamda haksız rekabet konusuna çok daha geniş bir kapsamda yer vermiştir ve sırrın kimden öğrenildiği fiilin haksız rekabet olup olmadığı için bir önem taşımamakta olup birlikte, bilginin sadece “hüsnüniyet kaidelerine aykırı bir şekilde elde edilmiş” olması yeterlidir.

Ticari Sırdan Doğan Hukuki Sorumluluklar Nelerdir?

  • Fiilin Haksız Olup Olmadığının Tespiti

  • Men Davası

  • Haksız Rekabet Sonucu Olan Maddi Durumun Ortadan Kaldırılması, Yanlış, Yanıltıcı     Beyanların Düzeltilmesi Davası

  • Tazminat Davası

 

Proaktif hukuk ve danışmanlık bürosu  olarak 2001 yılından beri çeşitli alanlarda sizlere en iyi şekilde hizmet vermeyi amaçlayıp ve bu alanda sizlere hizmet vermekteyiz.Ticari sır dediğimiz kavram şirketleri yakınan ilgilendiren bir durum olması söz konusu nedeniyle sizleri bu durum ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde ofisimize bekler ve en iyi şekilde deneyimli avukatlar ile hizmet vereceğimizi garanti ederiz.


Bu Makaleyi Paylaş