Vasiyetnamenin İptali Davası

Vasiyetnamenin İptali Davası

VASİYETNAME NEDİR?

 

 Vasiyetname,kişinin ölmeden önce mirasının kimlere nasıl paylaşılacağının tasarrufta bulunma şeklinde tanımlanabilir.Vasiyetname düzenleyen kişinin kendi tasarrufu ile yapmış olduğu paylaşım değiştirilebildiği gibi vasiyet sonrasında da bu kişi malları üzerinde istediği gibi tasarruf hakkına sahiptir.

   Vasiyetname düzenlenirken daha iyi hukuki sonuçlar doğurması açısından ve vasiyetin geçerliliğinin olabilmesi ve hukuki sorunlar çıkmaması açısından bir uzman yardımı ile yazılması daha iyi sonuçlar doğuracaktır.Vasiyetname kanun yoluna bakarak kişinin kendi tasarrufu ile yapılan miras paylaşımıdır.

 

VASİYETNAMENİN İPTALİ DAVASININ SEBEPLERİ

 

1.İrade sakatlığı

Yanılma,aldatma,korkutma,zorlama gibi miras bırakanın kendi rızası dışında yapmış olduğu vasiyetnamelerin iptali söz konusudur.Burada vasiyetname vasiyet bırakanın isteği dışında bir sebeple oluşturulmuştur.Miras bırakan yanıldığını veya korkutulduğunu yahut zorlandığını bildiği tarihten itibaren 1 yıl içinde iptalini isteyebilmektedir.

2.Ehliyetsizlik

Yaş küçüklüğü,sarhoşluk,akıl hastalığı vb. nedenlerden dolayı ayırt etme gücü bulunmayan kişinin yapmış olduğu vasiyetnameler geçersiz olmaktadır.

 Çünkü ayırt etme gücü olmayan vasiyet edenin fiil ehliyeti de olamayacağı için yapacağı hukuki işlemler sonuç doğurmayacaklardır.

   Vasiyetname düzenleme için alt yaş sınırı 15’dir.

3.Hukuka Ve Ahlaka Aykırılık

Genel hukuk hükümlerinden olan hukuka ve ahlaka aykırılık burada da geçerli olup vasiyetnamenin hukuka ve ahlaka aykırı olduğu durumlarda da geçerli olacaktır. Böyle bir vasiyetnamenin varlığı halinde de vasiyetname geçersiz kabul edilir.

4.Şekle Aykırı Vasiyetname

   Vasiyetname şekil şartı olarak el yazısı ve resmi şekilde yapılır. İstisna olarak  da sözlü olarak yapılabilmektedir.

  Aynı zamanda resmi vasiyetname düzenlenirken vasiyetçinin yanında 2 tanık olmalı ve bu tanıklar vasiyetnamenin vasiyetçinin istediği doğrultuda yapıldığına tanıklık  etmelidir.

 

    El yazısı ile düzenlenen vasiyetnamede ise vasiyet edenin el yazısı olmalı ve vasiyetnamede kesin surette bir tarih bulunması gerekmektedir.Bunların noksanlıkları şekil aykırılığı olarak görülüp vasiyetnamenin iptali istenebilir.

 

Vasiyetnamenin İptali Kimlere Karşı Açılır ?

 

    Vasiyetnamenin iptali davasını vasiyetnamenin iptalinden menfaati olan mirasçılar ve vasiyet alacakları açabilir.Lehine vasiyet yapılanlara karşı bu dava açılır.Vasiyetnamenin iptali davası için vasiyet edenin vefat etmiş olması gerekir.

 

Vasiyetin İptali Davasında İşleyen Süreler

 

   İptal davası davacı kişinin yani menfaati olan mirasçı ve vasiyet alacaklısı iptal sebebini öğrendiği tarihten itibaren ve kendi hak sahibi olduğunu öğrendikten itibaren başlayarak 1 yıl içinde herhalde iyi niyetli davalılara karşı 10 yıl , iyi niyetli olmayan  davalılara karşı 20 yıl içerisinde dava açılabilir.

    Vasiyetnamede saklı payların ihlal edilmesi, vasiyetnamenin iptalinin nedenlerinden biri değildir. Saklı payın ihlal edilmesi ancak tenkis davasına konu olabilir.Tenkis davası ayrı bir dava olup vasiyetnamenin iptali davası değildir.

    Saklı paylı mirasçının, vasiyetnamede saklı payının da ihlal edilmesi halinde, vasiyetnamenin iptali ile birlikte buna ek olarak tenkis de talep edilebilir. Bu ihtimalde, mahkemece vasiyetnamenin iptal talebi reddolununca , kanun gereğince miras paylarının bir kısmın korunmuş olan mirasçılar, korunmuş saklı paylarını alabileceklerdir.

 

Vasiyetnamenin İptalinde Yetkili Mahkeme

  

    Bu dava türünde görevli mahkeme Asliye Hukuk mahkemesidir. Ayrıca yetkili mahkeme ise mirasa konu olan  mallar nerede olursa olsun, miras bırakanın yerleşim yeri mahkemesi  olmaktadır.

 

    Vasiyetnamenin iptali davası açacak olan iptalde menfaati olan mirasçı veya vasiyet alacaklısının bu prosedürü hukuki açıdan deneyimli miras hukukuna bakan avukatlarımızdan yardım alabilirler. Ve işleyişi bilen avukatlarımızdan yardım almaları bu süreçte deneyimli avukatlarımızla davalarını sürdürmeleri vasiyetin iptali davasının işleyişini kolaylaştıracak olup davacı tarafımızın en iyi halde sonuçlanmasında katkıda bulunacaklardır. Proaktif Hukuk Bürosu sayesinde  uzman avukatların görüşü ve  yardımı ile takip edilmesi işlem sürecini kısaltacak olup en verimli şekilde uyuşmazlığın çözümlenmesini sağlayacaktır.


Bu Makaleyi Paylaş