Volkswagen skandalına hukuki bir bakış

Volkswagen skandalına hukuki bir bakış

Son zamanlarda oldukça popüler olan “Volkswagen’in emisyon değerlerini manipüle etmesi” konusu hakkında birçok haber yapıldı. Yapılan haberler genel olarak bu Şirket grubunun ve bulunduğu ülkenin ekonomisine olan etkisi üzerinde toplandı. Bu bağlam Proaktif Hukuk Büromuz yine farklı olanı yaparak; Volkswagen model araçların Türkiye’de çok kullanılması sebebiyle konuyu Tüketiciler açısında hukuken değerlendirecektir.

Bilindiği üzere; Satıcı tüketiciye herhangi bir mal sattığında Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun gereği ayıptan sorumludur. Bu ayıp malın tesliminde olabileceği gibi; malın tesliminden sonra söz konusu olabilir.

Haberlere konu olan Volkswagen firmasının “emisyon değerlerinde manipüle yapması” Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun gereği ayıp olarak değerlendirilecektir. Konuyla alakalı firmayla alakalı gerekli soruşturmaların başlaması ve Firmanın araçlardaki bu ayıbı açıkça kabul ettiğini dile getirmesi Tüketicilerin oldukça lehine olan  ifadeler ve delillerdir. Volkswagen model marka araç kullanan tüketiciler bu bağlamda ilgili kanun gereği Firmaya ileri sürebilecekleri hakları şu şekildedir;

Tüketici kanununun  10 .maddesi şu şekildedir;

“Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir”

İlgili kanun hükmü gereği tüketiciler aracı 6 içinde almış ise; araçta bir ayıp söz konusu ise , bu ayıbın olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu süreden sonraki çıkan ayıplar da ise Tüketici tarafından makul bir süre içinde Satıcıya bildirimde bulunulması gerekmektedir.

Tüketici ayıptan dolayı satıcıdan;

a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,

b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,

c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,

ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,

gibi taleplerde bulunabilir.

Proaktif Hukuk Bürosu olarak konuyla alakalı pilot davalar açan hukuk büromuz; gerek danışmanlık hizmetinin verilmesi,  gerek ihtarların hazırlanması, gerekse de davaların açılması ve takibi konularında hukuki hizmet vermektedir. Ayıplı maldan sorumluluk ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabi olduğundan Tüketicilerin vakit kaybetmeden hukuki başvurularda bulunması gerekmektedir.


Bu Makaleyi Paylaş