Yargıtay Onama Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

Yargıtay Onama Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

Yargıtay Kararlarına İtiraz Edilir mi?

Yargıtay kurumu hukukumuz içerisinde Anayasa Mahkemesinden bir önceki temyiz merci olup, eğer ki Anayasa Mahkemesine başvuru şartları oluşmamışsa kararları kesin hüküm niteliği taşır. Ancak Yargıtay Ceza Dairelerinin kararlarına karşı itiraz yolu açıktır. Yargıtay Ceza Dairesi kararına yapılan bu itirazın kabul görmesi halinde dosya Yargıtay Ceza Dairesine iade edilir. Yargıtay Ceza Dairesinin itirazı yerinde görmemesi halinde dosya bir üst kurul olan Yargıtay Ceza Genel kuruluna teslim edilir.

Ceza Muhakemesi Kanunu madde 308’de Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına tanınan bu yetki üzerine, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ya resen ya da istem üzerine ilamın kendisine verildiği tarihten itibaren Yargıtay’ın onama kararlarına itiraz edebilir.

Bu itiraz üzerine Yargıtay Ceza Dairesi ilgili itirazı en kısa sürede inceler, itirazı yerinde görürse kararını düzeltme yoluna gider. Ancak itirazı yerinde görmezse dava dosyasını Yargıtay Ceza Genel Kurulunu göndererek, kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulunun vermesini sağlar.

Yargıtay Onama Kararına İtiraz Nasıl Yapılır?

 Yargıtay Ceza Dairesinin onama kararından sonra ceza kesinleşir ve cezanın infazı aşamasına geçilir. Bu aşamada, üç yılı geçen hapis cezalarında yaptırıma maruz kalan tarafa bildirim yapılmaksızın yakalama kararı çıkartılır ve bu karar neticesinde kolluk kuvvetleri harekete geçer. Bu süreçte dilekçe ile infazın durdurulması ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığından onama kararına itirazını talep eder. Bu dilekçe ile yapılacak itiraz talebinin dikkate alınıp kabul edilebilmesi için dava dosyasının gözden tekrar geçirilip, önceki temyiz sürecinde temyiz dilekçesine yazılmamış veya yazılması unutulmuş ya da Yargıtay’ın dilekçede önceki temyiz dilekçesinde üzerinde dikkatle durmadığı hususlara dikkat çekmek gerekmektedir. Bunun sağlanması adına cezası Yargıtay’da onananlar bu alanda uzmanlaşmış, tecrübe sahibi ve kabiliyeti yüksek seviyede olan avukatlara kendilerini savunmaları için vekalet vermeleri gerekmektedir.

Proaktif Hukuk Bürosu olarak müvekkillerimizin temyiz sürecini en iyi şekilde yönetmeyi, temyiz sürelerini takip etmeyi ve tecrübeli avukatlarımız sayesinde dava dosyalarında görülmeyenleri görerek, müvekkillerimizin haklarını en iyi performansımızı yansıtarak savunmayı amaç edinmiş bulunmaktayız.

Yargıtay Kararına İtiraz Süresi

 Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının, Yargıtay Ceza Dairesinin infazı onama kararına karşı  itiraz yetkisini Yargıtay Ceza Dairesine karşı ilamın kendisine verildiği tarihten itibaren 30 gün içerisinde kullanması gerekmektedir. Ancak sanığın lehine yapılacak olan itirazlarda Ceza Muhakemesi Kanunu madde 308 gereğince süre sınırlaması yoktur.

Yargıtay Yetkili ve Görevli Mahkeme

 Yargıtay ceza dairesinden çıkacak olan onama kararına itiraz etmek isteyen kişiler istemini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına yöneltmelilerdir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısına yöneltilen bu istem üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı aracı dilekçede belirtilen hususları dikkate değer görürse ilgili Yargıtay Ceza Dairesine dosyayı kararın düzeltilmesi için iade eder. İlgili Yargıtay Ceza Dairesi itiraz talebini inceler, yerinde görürse kararı düzeltir. Yerinde görmediği takdirde dava dosyasını Yargıtay Ceza Genel Kuruluna iletir. Yargıtay Ceza Genel Kurulunun vereceği hüküm kesindir.


Bu Makaleyi Paylaş