Yurtdışında Boşanma ve Tanıma Tenfiz

Yurtdışında Boşanma ve Tanıma Tenfiz

Yurtdışında Boşanma

 

 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan bir kimsenin yurt dışında gerçekleştirdiği bir boşanma yani evliliğini sonlandırma işlemi sadece boşandığı ülkede geçerli olup, Türkiye geçerli değildir. Çünkü boşanan kişi boşanma isteğini Türk bağımsız mahkemeleri önüne getirmemiştir.

 

 Bu durumun sonucu olarak yurt dışında boşanan kişi yurt içinde yani Türkiye Cumhuriyetinde medeni hali evli olarak gözükmektedir. Nüfusta medeni hali evli olarak gözüken kişi bekar olmanın getirdiği hukuki kazanımlardan faydalanamayacaktır. En basitinden yeni birisiyle evlenmek istediğinde zaten evli olduğu için evlenemeyecektir.

 

 Üstelik yurt dışı boşanmasını yurt içinde de geçerli hale getirmek isteyenlerin başvurabileceği yol tanıma ve tenfiz davasıdır. Aile mahkemesine başvurulacak olan bu yolla yurtdışında boşananlar, boşanma davasının gerçekleştiği ülke mahkemesinin kararını Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerine tanıtmış olacaktır.

 

 Üstelik bu dava yoluna başvurulmadığı zaman yurt dışında boşanma gerçekleştirenler, yurt içinde evli gözükeceklerdir ve bu evli gözükme ilerde mal paylaşımı, miras vs. konularında sıkıntı çıkması yüksek ihtimaldir.

 

Yurt Dışında Boşanma Tanıma ve Tenfizi

 

 Yurt dışında boşanma işlemini gerçekleştirmiş olan kişilerin Türkiye’de de boşanmanın getirdiği hukuki kazanımlardan faydalanması için bu kararını Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde de tanıtması gerekmektedir. Bunun için de gerekli yolun tanıma ve tenfiz davası olduğunu söylemiştik.

 

 Yurt dışında yaşayan T.C vatandaşlarının yurt içinde tanıma ve tenfiz davasından sonuç alabilmeleri için bir avukat ile anlaşıp, bu bu avukata vekalet vermeleri sayesinde Türkiye mahkemelerindeki tüm yargı sürecini vekalet verdikleri avukat sayesinde idare edebilirler. Yani Türkiye’ye gelmelerine hiç gerek kalmamaktadır. Ancak yurt dışında boşanma işlemi gerçekleştirenlerin tanıma ve tenfiz davası için mahkemeye sunmaları gereken bazı belge ve şartlara ihtiyaçları vardır. Bu belge ve şartları vekalet verdikleri avukata kargo yoluyla iletebilmeleri mümkündür. Bu belge ve şartlar;

 

  • Yabancı ülke mahkemesinin vermiş olduğu mahkeme kararının aslı,

  • Verilen bu kararın kesinleşme yazısı ve apostil şerhi,

  • Yabancı mahkemenin vermiş olduğu mahkeme kararının yeminli tercümanca tercüme edilmiş hali ve konsolosluk tarafından onaylanmış bir sureti,

  • Pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopisi,

  • Avukata verilmiş vekaletname.

 

 Bu belgeler mahkeme tarafından istenen şartlardır. Bu belgelerin eksikliği halinde mahkeme tanıma ve tenfiz talebini dikkate almayacaktır.

 

 

Tanıma ve Tenfiz Davasının Özellikleri Nelerdir?

 

 Tanıma ve tenfiz davaları basit yargılama usulüne tabi davalardır. Diğer bir özelliği ise bu dava yolumuzun adli tatil günlerinde de mahkeme huzuruna getirebileceğimizdir.

 

 Tanıma ve tenfiz davasında görevli mahkemeler aile mahkemeleridir. Yani yurt dışında boşanma işlemini gerçekleştiren ve Türk Mahkemelerine bu boşanmayı tanıtmak isteyenler aile mahkemelerine başvurmalı gerekir. Aile mahkemesinin olmadığı yargı bölgesinde görevli mahkemeler asliye hukuk mahkemeleridir.

 

 Yetkili aile mahkemesinin tespitinde ise davalının yerleşim yerine bağlı aile mahkemesidir. Davalı eğer Türkiye’de ikamet etmiyorsa İstanbul, Ankara, İzmir şehirlerindeki aile mahkemeleri yetkilidir.

 

Yurt Dışında Boşanma Türkiye’de Ne Kadar Sürede Boşanabilirim?

 

 Tanıma ve tenfiz davasının basit yargılama usulüne tabi olduğunu söylemiştik. Basit yargılama usulü, yazılı yargılama usulüne göre daha kısa sürede sonuç almaya yönelik bir yargılama usulüdür.

 

 Tanıma ve tenfiz davasının süresi tarafların yurt dışında yaşayıp yaşamamalarına göre değişmektedir. Yurt içinde yaşayan eşin tanıma ve tenfiz talebi olağan sürelere göre işlemektedir. Ancak tarafların yurt dışında yaşaması ve tanıma ve tenfiz sürecini bulundukları ülkeden idare etmek istedikleri takdirde mahkemenin tarafların şekillendirilmesi maksadıyla tebligat yapacak olmasından dolayı bu süre uzayacaktır. Bahsedilen tebligatlar eğer Almanya’ya yapılacak ise ortalama 6 ay sürmekte, tebligat Amerika Birleşik Devletleri gibi uzak bir coğrafyaya yapılacaksa bu da ortalama 12 ay sürmektedir.

 

  Yurt Dışında Boşandım Tanıma ve Tenfiz Davası Açmadım Ne Olur?

 

 Yurt dışında boşandınız ama bu boşanma kararını Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde tanıtmadınız. O zaman bu Türkiye’de boşanmış sayılmazsınız. Hala evli gözükürsünüz ve bu evli gözükmeniz sizin ilerde karşılaşacağınız miras, velayet, nafaka vb. hukuki ihtilaflarda yargı makamlarına başvuramamanız sonucunu doğurur.

 

 Bu sebepten ötürü yapılacak en mantıklı şey boşanma kararınızın Türk yargısı tarafından tanınması sağlayacak tanıma tenfiz davası yoluna başvurmaktır. Bunun içinde bir avukata vekalet vermeniz süreci profesyonel ellere bırakmanız ve hızlı netice almanızı sağlayacaktır.


Bu Makaleyi Paylaş