Kentsel Dönüşüm Avukatı

Kentsel Dönüşüm Avukatı

İstanbul ve çevre illerin deprem bölgesinde olması, Kentsel Dönüşüm olarak bilinen 6306 sayılı AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ HAKKINDA KANUN’un çıkarılmasını zorunlu hale getirilmiştir.

Gerek son dönemdeki siyasi söylentiler (rantsal dönüşüm gibi) gerekse müteahhitlere verilen inşaat işlerinin gecikmesi ve gerekse de taşınmazların gerçek bedellerinin altında kamulaştırılması, taşınmaz maliklerinin büyük mağduriyet yaşamalarına sebep olmuştur. En güçlü hak olan mülkiyet hakkının bu denli ihlal edilmesi, başta taşınmaz maliklerin hukuki bir destek almasını zorunlu bir hale getirmiştir. Bu noktada kentsel dönüşüm avukatı ihtiyacı belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır.

Bilinmesi gereken riskli yapıların yıktırılmasında öncelikli olarak maliklerle anlaşma yoluna gidilmesi esastır. Bunun dışında, anlaşma ile tahliye edilen yapıların maliklerine veya malik olmasalar bile kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak bu yapılarda ikamet edenlere veya bu yapılarda işyeri bulunanlara geçici konut veya işyeri tahsisi ya da kira yardımı yapılmaktadır.

Riski yapıların tespiti için öncelikle Bakanlar Kurulu kararının karar vermesi gereklidir. Kararı veren mercii Bakanlar Kurulu olduğundan ve bu işlem idari işlem olduğundan idari davaya konu edilebilecektir. Bu noktadan sonra kentsel dönüşüm avukatı uzmanlığıyla devreye girecektir.

Proaktif Hukuk Bürosu olarak özellikle İstanbul’da başlayan kentsel dönüşüm faaliyetlerinin sıklığı ve taşınmaz maliklerinin en önemli hakkı olan mülkiyet hakkının, müteahhit firmalara verilen inşaat işleri ile tehlikeye sokulması gibi ciddi problemlerle kentsel dönüşüm avukatı ile uzman bir ekiple mücadele etmektedir.

Bu bağlamda Proaktif Hukuk olarak İstanbul’da ciddi bir şekilde devam eden kentsel dönüşüm ve bağlantılı olan İdare, İmar, Gayrimenkul ve Sözleşmeler Hukuku ile alakalı:

1)Genel olarak kentsel dönüşüm hukukundan doğacak tüm ihtilaflarla alakalı online danışmanlık hizmeti verilmesi ve kentsel dönüşüm avukatı atanması,

2)Taşınmazla alakalı doğabilecek tüm idari işlemlerin tespiti ve konuyla alakalı gerek ilgili idareye başvuru sürecini takibi; gerekse de idari mahkemeler nezdinde taşınmaz malikinin mülkiyet hakkının korunması,

3)İdareyle anlaşılması halinde Müteahhit firmayla imzalanacak olan sözleşmenin incelenmesi; uyuşmazlık çıkması halinde taşınmaz malikinin sahip olduğu hakların layıkıyla yerine getirilmesi, gerekli başvuruların yapılması ve işin takibi,

4)İdareyle anlaşmaya varılamaması halinde, Bakanlıkça verilecek olan “acele kamulaştırma” kararına karşı; taşınmaz maliklerinin konuya çok vakıf olamamasından dolayı özellikle kamulaştırılacak taşınmazların gerçek bedelinin altında elden çıkmaması için tüm sürecin takibi ve konuyla alakalı yargı mercilerine başvuru,

gibi konularda hizmet vermektedir.


Bu Makaleyi Paylaş