Sermaye şirketlerinde temsil ve yönetim yetkisi

Sermaye şirketlerinde temsil ve yönetim yetkisi

6102 sayılı Yeni Ticaret Kanunuyla birçok yenilik getirilmiştir. Örneğin sermaye şirketlerinin tek kişiyle de kurulabilmesi mümkündür. Dolayısıyla da Ticaret Hukuku bağlamında getirilen  yeni hükümler birçok şirket avukatı barındıran uzman avukatlık ekibimizce etüt edilerek; siz saygıdeğer Müvekkillerimizin dikkatine sunulmaktadır.


Bu makalede şirket avukatı olarak uzmanlaşmış avukatlarımız tarafından, Sermaye Şirketleri olan Anonim ve Limited Şirketlerde şirket ortağı olmayan bir kişinin temsile yetkili kılınması; uygulamadaki ismiyle 3.kişinin müdür olarak atanması konusu ele alınacaktır.

Gerek Anonim gerekse de Limited Şirketlerde şirket ortağa olmayan 3. bir kişi temsile yetkili kılınabilir. Ancak bunun için bazı şartların mevcudiyeti gereklidir.

Limited şirketlerde, temsilin 3. kişiye verilmesi Türk Ticaret Kanunun 623. maddesinde şu şekilde düzenlenmiştir:

“Şirketin yönetimi ve temsili şirket sözleşmesi ile düzenlenir. Şirketin sözleşmesi ile yönetimi ve temsili, müdür sıfatını taşıyan bir veya birden fazla ortağa veya tüm ortaklara ya da üçüncü kişilere verilebilir. En azından bir ortağın, şirketi yönetim hakkının ve temsil yetkisinin bulunması gerekir.”

İlgili kanun hükmü gereği şirket ortağı olmayan 3.kişiye şirketin yönetimi ve temsili verilebilir. Ancak 623/1. maddenin son cümlesi gereği, şirket ortaklarından en az bir kişiye de yönetim ve temsil hakkının verilmesi gerekmektedir.

Ezcümle, Limited Şirketlerde, sadece 3.kişinin şirketi temsile ve yönetmeye yetkili kılınabilmesi mümkün değildir; ayrıca şirket ortaklarından birinin de yönetime ve temsile yetkili kılınması gerekmektedir.

Anonim Şirketlerde bu durum kurallara bağlı bir yapıya sahiptir.

Türk ticaret Kanunun 370. Maddesinde bu durumu düzenlenmiştir. Bahsedilen kanun maddesi şu şekildedir:

“Esas sözleşmede aksi öngörülmemiş veya yönetim kurulu tek kişiden oluşmuyorsa temsil yetkisi çift imza ile kullanılmak üzere yönetim kuruluna aittir.

Yönetim kurulu, temsil yetkisini bir veya daha fazla murahhas üyeye veya müdür olarak üçüncü kişilere devredebilir. En az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisini haiz olması şarttır.”

Yukarıda atıf yapılan madde şirket avukatı tarafından incelendiğinde, Anonim Şirketlerde 3.kişinin temsile yetkili kılınabilmesi için: öncelikle esas sözleşmede yönetim devrine olanak tanıyan bir hüküm bulunması; yönetim devrinin iç yönergeyle düzenlenmesi ve genel kurulca onaylanması ve son olarak da dışardan atanan 3.kişiyle birlikte en az bir yönetim kurulu üyesinin de temsile yetkili kılınması gerekmektedir.


Bu Makaleyi Paylaş