İcra takibi nasıl açılır?

İcra takibi nasıl açılır?

İcra Takibi Nedir?

İcra takibi, bir alacağın tahsili amacıyla icra müdürlüklerinde işlem başlatmak ve bu işlemleri resmi bir şekilde devam ettirmektir. İcra takibini avukatlar yürütebilecekleri gibi avukat olmayan kişiler de yürütebilir. Yani bir icra takibi başlatmanız gerekiyorsa bunu kendiniz de yapabilirsiniz; ama teknik bilgi gerektiren konular icra iflas hukukunda çok fazla olduğu için zorlanma ihtimaliniz yüksek, bu sebeple iyi bir avukat sizlere icra takibi aşamalarında yardımcı olacaktır.

İcra Takibi Nasıl Başlatılır?

İcra takibi başlatmak çeşitli prosedürleri yerine getirmekle mümkün olmaktadır. İcra takibi başlatmak için önce hangi tür takip yapılacağı belirlenmelidir. Üç takip türü vardır:

  1. İlamlı icra takibi (Mahkeme kararına dayanılarak açılan takip)
  2. Kambiyo senedine dayanan icra takibi (Çek, poliçe, bono)
  3. İlamsız İcra (Senet vs. belgeye dayanılarak açılan icra takibi)

İcra takibiniz hangi türde ise ona ilişkin belgelerinizi alıp borçlunun yerleşim yerindeki mahkemeye gitmelisiniz. Tek başına bu belgeler yeterli olmayıp ödeme emri ve takip talebini de hazırlamalı ve bunları kendi alacağınız pembe dosyaya eklemelisiniz. Ardından icra tevzi bürosuna gitmeli ve alacağınızın miktarına göre belirlenecek harç tutarını ödemelisiniz. Daha sonra tevzi bürosunun sizi yönlendireceği  icra müdürlüğüne ilgili dosyayı teslim etmelisiniz.  Böylece ödeme emri karşı tarafa gönderilecek ve borçlu tarafından belirli süre içerisinde itiraz edilmezse veya borçlu, borcunu ödemezse takip kesinleşmiş olacaktır.

Ödeme Emri

Ödeme emrinde borç, borcun dayandığı sebep, asıl borçtan ayrı olarak ödenmesi gereken masraf ve giderler ve 7 gün içerisinde ödenmesi gerektiğine dair ibare bulunur. Ödeme emri aslına bakılırsa bir son ikazdır. İtiraz veya ödeme işlemleri belirtilen süre içerisinde yapılmalıdır. Aksi halde takip kesinleşmiş olur. Takibin kesinleşmesiyle beraber haciz işlemleri başlatılacaktır. Dolayısıyla dosyanın kesinleşmesi borçlu açısından sıkıntılar doğuracak bir durumdur, borçlu borcunu ödemeli ve böylece hem daha fazla işlem masrafına girmeyi hem de haciz işlemlerinden kaynaklı ekstra zararlara uğramayı engellemelidir. Ödeme emrinde borçlu olarak adı geçen kişi, böyle bir borcunun olmadığını ileri sürüp itiraz edebilir. Bu itiraz durumunda ispat yükü alacaklıda olacaktır ve alacaklı itiraza karşı icra mahkemesinde ‘’İtirazın Kaldırılması’’ davasını açmalıdır. Mahkeme, burada sunulacak delillerle itirazın kaldırılmasına karar verebilir. Borçlu ödeme emrinin gönderildiği adreste bulunmuyorsa:

  • Gerçek kişiler için, Tebligat Kanunu m.21’e göre adres kayıt sistemi olan MERNİS adresine
  • Şirketler için, Tebligat Kanunu m.35’e göre Ticaret Odası’na bildirilmiş adrese

ödeme emri tekrar gönderilir.

İhtiyati Haciz

İhtiyati haciz, bir tedbir yöntemidir. İcra takibi kesinleşmeden önce tedbir niteliğinde mahkemeden ihtiyati haciz kararı çıkarılır ve böylece borçlunun kötü niyetli olarak elindeki malları çıkarması engellenmiş olur. İhtiyati haciz gayrimenkul ve menkuller üzerinde tesis edilebilir. Takibin kesinleşmesiyle birlikte ihtiyati haciz de kesin hacze dönüşecektir.

Haciz

Haciz, icra müdürlüklerinin uyguladığı bir cebri tahsilat yöntemidir. Haciz işlemi menkul ve gayrimenkul mallara, maaşa ve borçlunun üçüncü kişilerden alacaklarına uygulanabilir. Haciz işlemi icra takibinde oldukça önemli bir yere sahiptir, zira devlet eliyle kişinin ekonomik değer ifade eden varlıkları borcun tahsili amacıyla borca mahsup edilecek ve böylece borç sıfırlanmaya çalışılacaktır.

İcra Takibinde Avukatın Önemi

Yukarıda da belirttiğimiz gibi icra takibini bireyler kendileri de yürütebilir; ancak icra ve iflas hukuku ve de özellikle takip hukuku ayrıntıların kritik öneme sahip olduğu alanlardır. Bu sebeple hukuk ilimini almış uzman avukatların takibinizin daha hızlı ve hatasız gerçekleşmesi amacıyla verecekleri hukuki destek sizin adınıza oldukça faydalı olacaktır. Bazı şirketlerin birçok alacağı bulunur ve bunların takibinin bir arada yürütülmesi gerekmektedir. Bu gibi durumlarda uzman ve profesyonel bir icra iflas hukuku uzmanına başvurmalı ve sizi temsil etmesi için vekalet vermelisiniz. Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosu, bünyesinde barındırdığı yetkin icra ve iflas hukuku avukatlarıyla hukuki problemlerinizi çözüme kavuşturur, sizlere geniş çaplı bir hukuki danışmanlık sunar ve müvekkil memnuniyetini en üst seviyede tutar. Siz de her türlü hukuki sorununuzda Proaktif Hukuk ve Danışmanlık Bürosundan destek alabilir ve altmıştan fazla çalışanı olan bu büyük ailemizle tanışabilirsiniz.

Tavsiye Makale: İcra Avukatı


Bu Makaleyi Paylaş